May 20, 2016

Maioneză vegană

- 100 ml lapte de soia fără arome şi neîndulcit;
- 50 ml ulei cu gust neutru (rapiţă/ sâmburi de struguri);
- zeamă de lămâie (o lingură sau mai mult, după gust);
- două linguriţe de muştar;
- un căţel de usturoi sau puţin usturoi granulat (opţional);
- un praf de turmeric, pentru culoare (opţional);
- un praf de sare (cea neagră, kala namak, dă gust de ou);
- o lingură de seminţe de chia (opţional).

În vasul unui procesor de alimente, puneţi toate ingredientele în afară de ulei şi seminţe de chia. Amestecaţi bine, apoi adăugaţi uleiul câte puţin (câte o lingură) şi amestecaţi din nou. Va rezulta o maioneză mai lichidă, însă cu un gust foarte apropiat de maioneza clasică ce conţine ou crud. Pentru a ajunge la consistenţa dorită, puteţi adăuga mai mult ulei (încă 50-100 ml) sau să amestecaţi în ea seminţele de chia şi să lăsaţi maioneza la frigider cel puţin o jumătate de oră. Termenul de garanţie al maionezei este în funcţie de cel al laptelui de soia.

Am folosit această maioneză ca topping pentru chili, supă de ciuperci, dar şi în salata à la russe, care, apropo, nici nu s-a simţit că ar fi fost vegană (conform unor degustători non-veg) şi nici nu a fost nevoie de sare neagră.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment