Jan 15, 2017

Chec pufos


O rețetă infailibilă de chec și în același timp, destul de permisivă în sensul că, deși trebuie respectate cantitățile, puteți alege între mai multe ingrediente pentru a obține arome noi și interesante. Rezultatul este un chec foarte similar cu cel tradițional, non-vegan.
Aveți nevoie de câteva ingrediente simple, apoi de un bol mare, un tel, o tavă de chec și niște hârtie de copt.

Puneți într-un bol următoarele ingrediente:
- 200 ml lapte vegetal (eu folosesc, cel mai adesea, de soia, făcut în casă);
- 100 g zahăr (brun/brut, de preferat);
- un praf de sare;
- pentru aromă: extract de vanilieghimbir ras și/sau coaja de la o portocală.
Amestecați bine, până se dizolvă zahărul.

Adăugați apoi:
- 80 ml ulei cu gust neutru (de rapiță sau de sâmburi de struguri). Nu e nevoie să amestecați (oricum o să rămână uleiul la suprafață).

Cerneți peste aceste lichide:
- 280 g făină tip 650 (sau 140 g făină integrală + 140 g făină tip 650);
- un plic de praf de copt SAU 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet de mere / zeamă de lămâie;
Amestecați din nou cu telul, dar numai atât cât să se omogenizeze. Nu mixați mai mult decât trebuie fiindcă nu va mai crește checul foarte bine!

La final, recomand să mai încorporați cu ajutorul unui tel sau al unei spatule și următoarele ingrediente:
- 60 g alune de pădure măcinate sau orice alt fel de oleaginoase măcinate sau arahide - acestea vor da un gust minunat checului (și ceva nutrienți)! Le puteți omite dacă nu aveți, caz în care e bine să compensați cu vanilie, coajă de portocală sau ghimbir ras, ingrediente menționate mai sus, pentru a da o aromă plăcută.
- stafide sau alte fructe uscate (opțional).

Turnați compoziția într-o tavă de chec în care ați așezat hârtie de copt. Lăsați la cuptor la 180 °C timp de 25-30 minute (se face testul cu scobitoarea). Când scoateți checul de la cuptor, luați-l imediat din tavă și așezați-l pe un tocător din lemn sau pe un grătar, pentru a se răci.

După ce s-a răcorit, puteți continua cu decorul sau puteți servi checul ca atare.
Idei pentru decor:
- glazură: o ciocolată topită (vegană și fairtrade) și puțină coajă de portocală (dacă vă place această combinație);
- fulgi de migdale.

În principiu, dacă respectați cantitățile, vă puteți juca cu rețeta. De exemplu, de câteva ori am folosit must de struguri în loc de lapte vegetal (dar am și scăzut cu 20 g cantitatea de zahăr că ar fi fost prea dulce pentru mine). Alteori am adăugat bucățele de mere călite în compoziție și am ornat suprafața cu felii de mere călite. După coacere, suprafața arăta destul de interesant și nu mai era nevoie de vreo glazură.



Varianta de chec cu 50% făină tip 650 + 50% făină integrală

Sursa de inspirație: Pastry-workshop.com

No comments:

Post a Comment